GUIDE: SÅDAN LAVER DU ET SMUKT SOFABORD

Jeg har altid haft svært ved at finde det rette sofabord. Derfor fik jeg sidste år min kæreste til at lave et sofabord med klinker lagt i sildebensmønster, som er helt unikt og meget smukt, i mine øjne.

Størstedelen af mit selvstændige arbejde går med indretning af prøveboliger, udstillingshuse og -lejligheder. Der har jeg også altid svært ved at finde det perfekte sofabord, så i min seneste indretningsopgave i Z-huset lavede jeg også mit eget design, af en MDF plade i stedet for klinker.

I var rigtig mange, der spurgte ind til en guide, så den får I her. Det er ret simpelt, men kræver lidt håndsnilde, hvis du ønsker, at kanterne på stellet skal skæres i smig. Jeg indrømmer gerne, at min kæreste har skåret alle delene for mig (hurra for at bo sammen med en vaskeægte tømrer).

DET, DU SKAL BRUGE TIL SOFABORDET

  • Mdf plade
  • Træim
  • Dykkerpistol
  • Spartelmasse
  • Metalvinkler
  • Dyksav
  • Maling (jeg har brugt Restful Scarcelles fra Nordsjö)

BESTEM DIG FOR STØRRELSEN

Inden du går i gang, skal du bestemme dig for størrelsen på dit nye sofabord. Mit bedste råd er at måle i forhold til din sofa, og hvad der ellers er placeret ved din sofagruppe.

Sofabordet, jeg producerede til min indretningsopgave i Z-huset, kan jeg ikke huske de præcise mål på, og jeg kan ikke lige komme til at måle det. Men jeg mener, at det havde nogenlunde følgende mål:

Bordplade: 120 cm x 50 cm

Stel: H40 cm x L60 cm x B25 cm

I må ikke helt holde mig op på målene, da jeg er lidt i tvivl. Jeg er ret sikker på bordpladens mål, men ved stellet er jeg lidt mere usikker på længden og bredden.

SKÆR MDF PLADEN I FEM DELE

Når I har besluttet jer for målene, skal MDF pladen skæres i de fem dele, som sofabordet består af. Fire dele til stellet og en del til bordpladen.

Til det brugte vi en dyksav, og efterfølgende skar vi kanterne i smig ved at indstille den til 45 grader, således du får en “usynlig” og smuk samling. Pas på, de bliver virkelig skarpe, jeg skar mig på en af kanterne, da jeg skulle i gang med at male dem.

MAL DE FEM DELE I DIN YNDLINGSFARVE

Jeg synes, det er nemmest at male delene, inden de bliver samlet, så får du en mere ensartet overflade.

Det smarte ved selv at lave sit eget sofabord er, at du kan vælge lige den farve, der passer ind i din stue.

Da jeg kun har brugt sofabordet til en udstillingslejlighed, hvor det ikke skal bruges til dagligt, har jeg malet det med en rest vægmaling. Sørg for at give det en overfladebehandling, ellers bliver det svært at holde pænt.

LIM OG SØM DELENE TIL STELLET SAMMEN

Når malingen er tør, limes de fire dele til stellet sammen. Efterfølgende sømmes de sammen med en dykkerpistol. Sørg for at holde pladerne helt lige mod hinanden, ellers bliver bordet skævt.

SPARTEL SØMHULLERNE

For at få en pæn og jævn overfalde spartles de små huller fra sømmene. Når spartelmassen er tør slibes det let med sandpapir, så du får en glat overflade.

Stellet males efter og gives en overfladebehandling, så det er klar til at blive samlet.

SAML BORDPLADEN OG STELLET MED VINKLER

Bordpladen fastgøres til stellet med indvendige vinkler, som skrues i pladen ved at vende sofabordet på “hovedet”.

Voila! Nu har du et sofabord, som er praktisk, fint og lige den farve, du har ønsket dig. Og det bedste af det hele er, at det har været nemt at lave, og så har det ikke kostet en formue.

LAV SELV DE POPULÆRE PIEDESTALER

Det er samme fremgangsmåde, jeg har brugt til at lave mine mange piedestaler, jeg har brugt til flere interiør stylinger og indretningsopgaver. Blot skal den øverste plade også skæres i smig og have samme mål som stellet, så den passer perfekt derned i. Målene på dem kan jeg selvfølgelig heller ikke helt huske, men jeg håber, I har fået lyst til at prøve jer frem.

KÆRE DIG, DER GERNE VIL HAVE HJÆLP TIL INDRETNING

Jeg tilbyder både indretningshjælp til private og virksomheder. Du kan læse meget mere her.

Du er mere end velkommen til at kontakte mig på kontakt@kristinnaandreasen.dk eller på 61 28 15 78.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *